Huizenverkopen stijgen het snelst in Groningen - Adema Assurantiën Zelfstandig adviseur van RegioBank
Huizenverkopen stijgen in juni 2015 het snelst in Groningen
huizenverkopen, Groningen, hypotheek
8114
post-template-default,single,single-post,postid-8114,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Groningen Hoge en Lage der A

Huizenverkopen stijgen het snelst in Groningen

  |   Hypotheek, Nieuws

In de maand juni wisselden 15.147 woningen van eigenaar, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Kadaster. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is dat een stijging van ruim 33%. In Groningen trok de huizenmarkt het sterkst aan. Het aantal verkopen steeg in onze provincie met ruim 44%.

 

De huizenmarkt zit al geruime tijd in de lift. Een belangrijke reden hiervoor is de historisch lage hypotheekrente. Daar komt bij de verlaging van de NHG-grens. In de maand juni kon men nog een NHG aanvragen voor een woning met een koopsom tot 250.00,-. Deze grens is op 1 juli verlaagd. Alleen woningen met een koopsom tot € 231.132,- komen hiervoor nog in aanmerking.

 

Aangescherpte hypotheeknormen

Een derde mogelijke reden, die het sterk gestegen aantal woningverkopen in juni verklaart, zijn de aangescherpte hypotheeknormen. Na 1 juli kan er minder worden geleend bij een hypotheek met een rente lager dan 5%. In de praktijk betekent dit, dat in veel gevallen € 20.000 tot € 30.000 minder kan worden geleend. Mogelijk hebben veel mensen vanwege deze redenen nog voor 1 juli een woning gekocht.

huizenverkopen Groningen juni 2015