Hypotheek in 2017? Wat verandert er voor jou? - Adema Assurantiën Zelfstandig adviseur van RegioBank
Adema Assurantiën en RegioBank Groningen (Hoogkerk) is een onafhankelijk adviseur. U kunt bij ons terecht voor verzekeringen, hypotheek, belastingaangifte, betaalrekening, spaarrekening, zilvervloot
Maximale hypotheek 2007, hypotheekregels 2017, hypotheekadviseur, NHG 2017, hypotheekrente, schenkingsvrijstelling, schenken
9211
post-template-default,single,single-post,postid-9211,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-3.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Regels hypotheek 2017

Hypotheek in 2017? Wat verandert er voor jou?

  |   Hypotheek, Nieuws

Als je van plan bent een huis te kopen in 2017, dan is het goed om te weten wat er volgend jaar verandert. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 

Maximale hypotheek

Vanaf 2017 is het maximale bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van een woning 101% van de koopsom, dit is nu nog 102%. Dit betekend dat je meer eigen geld aan moet wenden om de bijkomende kosten te financieren. Dit zijn onder andere kosten voor de notaris, taxatierapport en overdrachtsbelasting. Vanaf 2018 mogen er helemaal geen kosten meer worden gefinancierd door middel van een hypotheek.

 

NHG

NHG Nationale Hypotheek Garantie

Klik voor de NHG normen 2017

Vanaf 2017 wordt de NHG-grens, net als voor de crisis, weer gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland. Deze bedraagt € 245.000,-.  Zoals eerder genoemd, de wettelijk toegestane hypotheek voor 2017 bedraagt 101% van de koopsom, hiermee komt de maximale hypotheek met NHG garantie uit op € 247.450,-. Indien je maatregelen treft om je woning energiezuiniger te maken, dan mag je deze verbeteringen meefinancieren. De maximale hypotheek met NHG-garantie bedraagt dan € 259.700,-. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen.

 

Minder lenen bij een lage rente

De hypotheekrente is nu historisch laag. Hierdoor kun je meer lenen. Immers, een lage rente leidt tot lage maandlasten. Om te voorkomen dat huizenbezitters met een lage hypotheekrente in betalingsproblemen komen als de rente stijgt, worden de leennormen bij een lage hypotheekrente aangescherpt. Bij een hypotheekrente lager dan 2% kun je in 2017 minder lenen.

 

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen, vanaf 2017 wordt 60% van het tweede inkomen meegerekend. In 2016 werd het voor deze groep al makkelijker om meer te lenen, toen ging het percentage omhoog van 33% naar 50%.

Maximale hypotheek 2017

 

 

Belastingvrije schenking

De eenmalige schenkingsvrijstelling van € 100.000,- is terug! En nu mogen niet alleen ouders dit bedrag schenken. Ook als u een schenking ontvangt van uw grootouders, tante of zelfs de buurman geldt de vrijstelling. Ook nieuw is de mogelijkheid om de schenking te spreiden over een periode van 3 jaar. Voorwaarde is wel dat de schenking wordt gebruikt voor aflossing van de hypotheek of voor de aankoop van een woning. Daarnaast moet de leeftijd van de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar liggen.

 

Maximum tarief hypotheekrenteaftrek naar 50%

De hypotheekrenteaftrek wordt in 2017 verder afgebouwd. Het tarief wordt met 0,5% verlaagd naar 50%. Vooralsnog treft deze verlaging alleen huiseigenaren met een belastbaar inkomen van minimaal € 67.072. De komende jaren wordt de aftrek echter verder afgebouwd met stapjes van 0,5% naar 38%. In de toekomst zal de verlaging dus ook van invloed zijn op lagere inkomens.

 

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je een afspraak maken? Het eerste gesprek is geheel vrijblijvend en kosteloos. In dit oriëntatiegesprek brengen wij je huidige situatie in kaart. Voor het maken van een afspraak kun je bellen met 050-5565908 of het contactformulier invullen via onderstaande link.

Ja, ik wil graag een afspraak maken